Najlepsze marynaty do karkówki na grilla: przepisy na pikantny, łagodny i ziołowy smak
Karkówka na grilla wymaga wcześniejszego marynowania. Dzięki temu zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Mięso jest kruche i soczyste po upieczeniu. Dobór składników marynaty to kwestia gustu. Moje ulubione to ostra marynata na bazie ketchupu i musztardy, łagodna w smaku marynata z miodem, białym winem i sokiem jabłkowym oraz intensywnie ziołowa marynata na bazie maślanki.
W czym zamarynować karkówkę?
Marynata do mięs powinna składać się z bazy oraz dodatków. Najczęściej bazą marynaty do karkówki jest olej lub oliwa z oliwek, mleko, maślanka i kefir. Jednak można przygotować również marynatę na bazie piwa, wina oraz innych napojów alkoholowych i soków oraz napojów bez alkoholu. Dodatki do bazy marynaty to aromatyczne zioła i przyprawy, miód oraz sosy np. musztarda, ketchup, sos sojowy i sos BBQ.
Jak zrobić marynatę do karkówki?
Marynaty do karkówki na grilla z poniższych przepisów możesz wykorzystać również do innych mięs m.in. szynki wieprzowej oraz żeberek. Każda z receptur jest przewidziana na zamarynowanie 1 kilograma mięsa. Choć w przepisach na marynaty piszę, by trzymać w nich mięso przez 4-6 godzin, to pamiętaj, że to minimalny czas. Polecam marynować karkówkę jak najdłużej, dzięki czemu mięso będzie bardzo kruche i soczyste oraz zyska wyrazisty smak i aromat.
Rada: jeśli planujecie następnego dnia grillowanie, to mięso najlepiej zamarynować i włożyć do lodówki poprzedniego dnia wieczorem. Będzie idealne na ruszt.
Przepis: Pikantna marynata do karkówki
Karkówka w pikantnej marynacie to kąsek mięsa idealny na grilla.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 5 łyżek ostrego ketchupu
- 4 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka młotkowanej kolendry
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Uszykotowanie składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili drobno posiekaj (aby zmniejszyć stopień ostrości dania, możesz usunąć gniazda nasienne i posiekać sam miąższ papryczki chili). Ziarna kolendry rozdrobnij w moździerzu bądź zgnieć przy pomocy noża, wałka lub tłuczka do mięsa – zawiń całe nasiona kolendry w czystą ściereczkę i rozgnieć nożem, wałkiem lub tłuczkiem.
- Łączenie składnikówKetchup, musztardę, miód i oliwę z oliwek (opcjonalnie olej rzepakowy lub inny olej, który nadaje się do obróbki termicznej) przełóż do dużej miski. Dodaj czosnek, papryczkę chili (ilość wedle gustu), sól, młotkowaną kolendrę, wędzoną paprykę, tymianek i rozmaryn. Wymieszaj składniki marynaty.
- Marynowanie mięsa1 kg karkówki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Przełóż mięso do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Miskę z zamarynowanym mięsem przykryj folią spożywczą i wstaw na 4-6 godzin do lodówki.
Przepis: Łagodna marynata do karkówki
Marynata według tej receptury nadaje karkówce kruchości i wzbogaca smak. Sprawia też, że mięso jest bardziej soczyste, a dzięki zawartemu w marynacie wino jest bardziej miękkie.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml soku jabłkowego tłoczonego
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 owoce jałowca
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Liście laurowe rozkrusz w dłoniach na małe kawałki. Ziele angielskie i owoce jałowca rozgnieć za pomocą noża. Odmierz potrzebną ilość białego wytrawnego wina oraz soku jabłkowego. Możesz użyć soku tłoczonego ze sklepu lub skorzystać z wyciskarki wolnoobrotowej. Do marynaty najlepiej pasuje sok z kwaskowatych jabłek.
- Łączenie składnikówWlej do dużej miski białe wino, sok jabłkowy tłoczony oraz oliwę z oliwek. Dodaj miód, czosnek, pokruszone liście laurowe, zmiażdżone ziele angielskie i owoce jałowca. Przypraw marynatę solą, tymiankiem, majerankiem, oregano oraz dodaj świeżo zmielony pieprz do smaku.
- Marynowanie mięsa1 kg karkówki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Wymieszaj dokładnie mięso z marynatą, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-6 godzin.
Przepis: Ziołowa marynata do karkówki
Marynata według tej receptury nadaje mięsu wyjątkowy smak i aromat ziół.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 375 ml maślanki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 2 ząbki czosnku
- 2 owoce jałowca
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Świeżą kolendrę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Owoce jałowca rozgnieć nożem.
- Łączenie składnikówWlej maślankę do dużej miski. Dodaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę, rozgniecione owoce jałowca, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, oregano, tymianek, bazylię, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
- Marynowanie mięsa1 kg karkówki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Wymieszaj mięso z marynatą, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-6 godzin.
Wskazówka: marynata powinna pokrywać każdy kawałek mięsa. W tym celu możesz nanieść marynatę na każdy kawałek mięsa za pomocą silikonowego pędzelka, przełożyć mięso do drugiej miski, a następnie dodać pozostałą marynatę i dokładnie wymieszać.
Porada: podczas marynowania warto kilka razy pomieszać mięso.
Przygotowanie marynowanej karkówki do grillowania
Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki na około 1 godzinę przed rozpoczęciem grillowania, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Zanim ułożysz mięso na grillu, zdejmij nadmiar marynaty z jego powierzchni. Nie wyrzucaj resztek marynaty – podczas grillowania karkówki smarują nią wierzch mięsa.